Τάσος Τσατάλης

Μην τα ισοπεδώνουμε όλα με τον Ουζουνίδη

Ο Τάσος Τσατάλης στο sportfm.gr για το πραγματικό μερίδιο ευθύνης του προπονητή της ΑΕΚ

· Επειδή μιλάμε για την ΑΕΚ, που την φετινή σεζόν μπήκε στο πρωτάθλημα για να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πέρσι, θα ήταν αφύσικο να μην είναι στο επίκεντρο ο προπονητής, με τέτοια πορεία της ομάδας

· Αλλά πρόθεση να γίνει κάτι με τον Ουζουνίδη δεν φαίνεται κι έχει ενδιαφέρον να δούμε τους λόγους.

· Ο Ουζουνίδης ήρθε στην ΑΕΚ κι από την πρώτη επαφή άκουγε πόσο σημαντικός στόχος είναι το Champions League. Τον πέτυχε.

· Παρά το ότι καθυστέρησαν οι μεταγραφές και στην ουσία στα προκριματικά είχε περσινούς παίκτες και τον Οικονόμου.

· Παρά το ότι μέσα στα προκριματικά ήρθαν τραυματισμοί βασικών, αποβολές. Απουσίες σοβαρές σε μια ομάδα που δεν ήταν πλήρης έτσι κι αλλιώς.

· Τα κατάφερε και πήγε την ομάδα στους ομίλους. Σαφώς χρειάστηκε και τύχη. Δεδομένα θα χρειαζόταν. Αλλά πήγε στο Champions League με δυο νίκες και δυο ισοπαλίες. Αήττητος.

· Και θυμίζω πως και στην Γλασκόβη και στην Βουδαπέστη, πρόβλημα είχε η ΑΕΚ μόνο από το σημείο που έμεινε με δέκα. Όπως και στην ρεβάνς στην Αθήνα με τους Ούγγρους.

· Έμεινε με δέκα στα τρία από τα τέσσερα ματς στα προκριματικά.

· Είμαι σίγουρος πως ο Δ. Μελισσανίδης δεν ξεχνάει το πως αντιμετώπισε την πίεση, τα προβλήματα που βγήκαν στην μέση, ο Ουζουνίδης.

· Δεν ξεχνάει την ηρεμία του, την ψυχραιμία που προσπάθησε να περάσει στην ομάδα. Για να επιτευχθεί ο στόχος για τον οποίο του έλεγαν όλοι πως είναι ο πιο σημαντικός.

· Η σεζόν πήρε άσχημη τροπή στη συνέχεια. Ποιο είναι το μερίδιο της ευθύνης του προπονητή;

· Για μένα υπάρχει, αλλά ανάμεσα σε πολλά... άλλα μερίδια. Μεγαλύτερα από το δικό του. Κι αυτό επίσης είμαι σίγουρος πως το ξέρει πολύ καλά ο Δ. Μελισσανίδης.

· Η πορεία της ΑΕΚ μπορεί σε επιμέρους παιχνίδια να έχει επηρεαστεί από τα στοιχεία για τα οποία κάνουμε κριτική στον Ουζουνίδη. Όπως προσωπικά εγώ του κάνω για την διαχείριση του Μπογέ, το ανεξήγητο για μένα «εμπάργκο» στον Γκάλο με αποτέλεσμα την «εξόντωση» χωρίς λόγο του Μπακάκη. Κι άλλα, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του.

· Αλλά μήπως ο Χιμένεθ πέρσι δεν έκανε «εγκλήματα»; Δεν τα λέγαμε; Δεν τα γράφαμε; Δεν ...κράυγαζαν κατά περιόδους τα social media;

· Ο Χιμένεθ δεν «κοκκίνιζε» όταν του γίνονταν ερωτήσεις μετά από αποτυχίες για δικές του ευθύνες; Δεν επικαλούταν σχεδόν πάντα δικαιολογίες, που δεν τον αφορούσαν;

· Ο Χιμένεθ δεν είχε αντίπαλο που να κερδίζει συνέχεια όμως. Και δεν είχε και τιμωρία αφαίρεσης βαθμών.

· Και φυσικά όπως αποδεικνύεται πλέον και στην πράξη, είχε μια πληρέστερη ομάδα σε σχέση με την φετινή.

· Παρόλα αυτά είχε πολύ πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατά τη γνώμη μου, που με δική του ευθύνη κυρίως η ΑΕΚ έχασε σημαντικούς βαθμούς και κινδύνεψε να μη πάρει το πρωτάθλημα. Αλλά το πήρε κι έτσι δικαιώνεται.

· Για να μη το κουράζουμε, συμπερασματικά το γεγονός πως ακόμη και σήμερα δεν θέλει ο Μελισσανίδης να διώξει τον Ουζουνίδη, σημαίνει δύο πράγματα. Αναγνωρίζει δύο πράγματα.

· Την τεράστια συμβολή του προπονητή στην είσοδο στους ομίλους, με αντίξοες συνθήκες πρώτον.

· Και δεύτερον, είναι έμμεση αναγνώριση, εκτός από την άμεση με εκείνο που είχε πει την μέρα της γιορτής του, πως τα βασικά που δεν επέτρεψαν στην ΑΕΚ να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε πέρσι, αλλά κι από εκεί που έφτασε τον Αύγουστο, είναι λάθη δικά του, διοικητικά λάθη.

· Είτε λόγω απευθείας δικών του αποφάσεων, είτε έμμεσα, λόγω μη σωστής κι αποτελεσματικής λειτουργίας μηχανισμού που εκείνος έχει στελεχώσει.

· Φυσικά για μια ομάδα με τις απαιτήσεις της ΑΕΚ, το να φτάνει σε αυτό το σημείο που έχει φτάσει και να περιμένει πως θα αλλάξει ρότα, με τον ίδιο προπονητή, είναι μη συνηθισμένο και δεν το βλέπω και πολύ πιθανό.

· Στην πραγματικότητα, ο μόνος προπονητής που έχει περάσει κακές σεζόν, το 1990-91 και το 1994-1995 και ο ίδιος παρουσίασε κάτι εντελώς διαφορετικό τις επόμενες από αυτές, ήταν ο Μπάγεβιτς. Δηλαδή η πιο ιδιαίτερη, η πιο ξεχωριστή περίπτωση προπονητή στην νεώτερη ιστορία της ΑΕΚ.

· Δε νομίζω πως δεν το έχει υπόψη του κι αυτό ο Μελισσανίδης. Όμως προφανώς θεωρεί πως άλλα πράγματα πρέπει να γίνουν πρώτα, για να έχει τύχη ο οποιοσδήποτε προπονητής ή ακόμη και να για να πάρει το όποιο περιθώριο ευκαιρίας του αναλογεί ο νυν.

· Υπάρχει κι ένα άλλο ξεχωριστό κεφάλαιο σε σχέση με τον Ουζουνίδη. Έχει να κάνει με τη συμμετοχή του στα μεταγραφικά. Που ως γνωστόν το καλοκαίρι δεν πήγαν καλά και συνεχίζουν να μη πηγαίνουν ομαλά.

· Κι έχει μερίδιο ευθύνης ο Ουζουνίδης, γιατί σε κάποια φάση είχαν μπερδευτεί πολύ τα πράγματα.

· Ο Ουζουνίδης ήρθε με την φήμη προπονητή που θέλει να έχει συμμετοχή.

· Πιστεύω πως επειδή η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια δεν δουλεύει έτσι, υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να του δοθεί το περιθώριο πέρα από τα καθιερωμένα στην ομάδα και θα έπρεπε οι ρόλοι να είναι διακριτοί. Και δεν νομίζω πως δεν θα είχε προσαρμοστεί ανάλογα ο Έλληνας τεχνικός.

· Αλλά κι εδώ πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Και να πούμε πως η συμμετοχή του, έγινε το λιγότερο με την ανοχή και μάλλον και με επιθυμία της διοίκησης.

· Γιατί; Η απάντηση στα μάτια μου είναι και προφανής…

· Θεωρήθηκε πως μπορούσαν ο Ουζουνίδης και το τιμ του να βοηθήσουν να καλυφθούν κενά στην λειτουργία του σχεδιασμού της ΑΕΚ. Αλλά τελικά μάλλον έναν μικρό «πύργο της Βαβέλ» δημιούργησε αυτή η ιστορία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x